Algemene reisvoorwaarden

De genoemde prijzen van de reizen zijn onder voorbehoud van grote wijzigingen in ticketprijzen en andere onvoorziene omstandigheden. De prijzen zijn inclusief BTW.
In de reisbeschrijvingen staat aangegeven welke zaken inclusief zijn en welke exclusief.
50% van de winst komt ten goede aan onze partners in Matagalpa, 50% is voor onze stichting in Tilburg.
De prijs voor de niet beschreven dagen is afhankelijk van de keuze van de reiziger.
De aangeboden reizen gaan niet door als er minder dan 6 deelnemers zijn en in het geval van calamiteiten.
De Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa organiseert de week in Matagalpa, de overige dagen/weken worden georganiseerd door professionele partners. De betreffende organisator kan worden aangesproken op zaken die mis gaan of niet doorgaan.
Wij raden reizigers aan om een annulerings- en een reisverzekering met werelddekking af te sluiten en om hun zorgverzekering te checken op dekking in Nicaragua.
Met vragen en klachten kunt u zich richten tot Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Wat kost een reis?

Afhankelijk van de keuzes die je maakt, moet je voor een 3-weekse reis rekenen op ruim 2.000 euro. Wil je gebruik maken van een reisleider/tolk, reizen per taxi of verblijven in luxe accommodaties, dan ben je duurder uit. Reis je low-budget en vind je het niet erg om op een slaapzaal te slapen en met het openbaar vervoer te reizen, dan kan het goedkoper.

Hoe veilig is het?

Zoals overal geldt natuurlijk dat het verstandig is om goed op je spullen te letten. En 's avonds is het niet raadzaam om je alleen op straat te begeven.

De politieke situatie in Nicaragua is gespannen. Kritiek en demonstraties zijn niet toegestaan. Als toerist of reiziger merk je daar niet zoveel van. Je kunt het onderwerp politiek beter vermijden.
Er zijn Facebook-groepen waarin mensen die reizen door Midden-Amerika of naar Nicaragua ervaringen delen. Laat je niet uit over de politieke situatie in het land en vraag daar ook niet naar.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert: Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg altijd voor een goede reisverzekering.

Hoe duurzaam is het?

Je kunt Nicaragua per boot bereiken, maar dan moet je wel langer vrij nemen. Vliegen is helaas niet duurzaam, maar wij compenseren wel je vliegreis. Verder is het aan jou hoe duurzaam je wilt zijn. Vlieg je elk kwartaal ergens naar toe of maak je eens in de drie tot vijf jaar een verre reis? Gelukkig zijn er dicht bij huis ook prachtige bestemmingen die te voet, per fiets of met de trein te bereiken zijn.

Wat is het klimaat in Nicaragua?

Nicaragua kent een tropisch klimaat. Dat betekent dat het er altijd ruim boven de 20 graden is en dat er een droog en een nat seizoen is. Het droge seizoen loopt ongeveer van november tot mei; vooral maart en april zijn bijzonder droge en warme maanden. December en januari zijn beduidend koeler.

Wat is de beste periode om te reizen?

De meest ideale periode om Nicaragua te bezoeken is in de maanden juli - september (wel regentijd) en november - februari (droge tijd). Beide seizoenen hebben voor- en nadelen. In de droge tijd zijn er weinig insecten en is alles goed te bereiken. In het natte seizoen worden wegen in de bergen of in de jungle soms moeilijk begaanbaar, maar het land is dan op haar mooist qua natuur. Alles ziet er groen uit en het is ongetwijfeld de mooiste periode voor het maken van wandelingen in de natuur.

Kun je met het openbaar vervoer reizen?

Ja, dat kan heel goed. Tussen alle steden en dorpen (behalve in heel afgelegen gebieden) rijden bussen. Deze vertrekken meestal vanaf het centrale busstation in de stad. De bus vertrekt als deze vol is, is heel betaalbaar en een leuke manier om in contact te komen met de Nicaraguanen. Plan je reis overdag, want 's avonds rijden er nauwelijks bussen. Let bij het in- en uitstappen goed op je spullen en je bagage, zeker in de hoofdstad Managua. Om Managua heen reizen is ook een optie; de stad is geen heel interessante bestemming.

Heb ik een visum nodig?

Tegenwoordig moet je vooraf een formulier invullen op deze site: Dirección General de Migración y Extranjería (migob.gob.ni) 
Ook heb je voor vliegen via Amerika een ESTA-visum nodig (dat kun je via internet aanvragen en betalen).

NB Het is handig om een kopie van je paspoort en overige officiële papieren te maken. Ook handig en veilig tijdens het reizen is een moneybelt. N.B. Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.N.B. Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Heb ik inentingen nodig?

Het is niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. Meestal gaat het voor Nicaragua om vaccinaties tegen DTP en hepatitis A en malariatabletten. Je kunt voor het juiste advies terecht bij de GGD of een afspraak maken via www.thuisvaccinatie.nl 
Meer informatie is ook te vinden op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering: www.lcr.nl 

Mocht je onverhoopt naar het ziekenhuis moeten, ga dan bij voorkeur naar een particulier ziekenhuis.

Kan ik het water uit de kraan drinken?

In Nicaragua is het kraanwater niet betrouwbaar en het is daarom raadzaam om water uit flessen te drinken of gefilterd water. Vraag ook of het ijs in je drankje is gemaakt van schoon water.

Overigens is er ook niet altijd stromend water. In dat geval wordt er gezorgd voor water in emmers of tonnen.

Wat eet en drink ik daar?

De Nicaraguaanse keuken is simpel en ongecompliceerd, maar voedzaam en smaakvol. Het heeft vergelijkbare ingrediënten als de Mexicaanse keuken zoals bonen, rijst, maïs, kaas, (bak)banaan en tortillas, maar dan zonder de pittige kruiden en diversiteit. Pollo (kip) is heel populair onder de Nicaraguanen en dat kan je dan ook in allerlei vormen eten (gefrituurd, in de soep, gepaneerd, gegrild). Beroemde Nicaraguaanse gerechten zijn de overheerlijke nacatamales (maïsmeel gevuld met vlees, groente en rijst gekookt in bananenblad), indio viejo (gerecht van rundvlees, maïsmeel en groente), cuajada (witte boerenkaas), vigorón (varkensvlees met yuca en koolsla geserveerd op bananenblad). Kleine hapjes zoals tostones (dikke, gefrituurde groene bakbananen), tajadas (knapperige dunne chips van groene banaan), maduro (rijpe, zoete bakbanaan) en tortilla con queso (tortilla met kaas) zijn ook zeer aan te raden. Aan de kust eet men vooral vis. In dit gebied wordt het voedsel anders bereid dan in de rest van het land. Gerechten zijn pittiger en rijst wordt vaak gekookt in kokosmelk in plaats van water.

Sinds het ontstaan ervan is de basis van de Nicaraguaanse keuken maïs. Dit is de erfenis van de oorspronkelijke bewoners van de regio en de verklaring voor het feit dat Nicaraguaanse gerechten overeenkomsten vertonen met gerechten uit andere Midden-Amerikaanse landen. Maïs wordt op verschillende manieren gebruikt: als basis voor dranken, hoofdgerechten en snacks. Andere vaak gebruikte ingrediënten zijn verschillende soorten tropische vruchten. Het meest gebruikelijke gerecht voor Nicaraguanen zelf is gallopinto, rijst met zwarte bonen. Dit eten zij zowel 's ochtends als 's middags als 's avonds, zeker in de rurale gebieden.

Nicaragua’s nationale drank en trots is de Flor de Caña rum. De zeven jaar oude Gran Reserva is het beste van het beste. Andere varianten zoals Ron extra lite zijn goedkoper maar smaken ook zeer goed. Nica’s drinken de rum veelal met cola, ijs en limoensap. Naast rum wordt er ook veel bier gedronken; de bekendste merken zijn Toña, Victoria en Brava. Wijnliefhebbers moeten hun toevlucht zoeken in de supermarkt, waar een kleine selectie wijn te koop is (relatief duur). Naast de gebruikelijke gaseosas (priklimonade zoals Coca Cola en Fanta of Rojita), kan de dorst gelest worden met overheerlijke refrescos (verse vruchtensappen) of batidos (soort milkshakes).

Wat is het tijdsverschil?

Tijdens onze wintertijd is het in Nicaragua 7 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens de zomertijd bedraagt het tijdsverschil 8 uur.

Hoe zit het met de elektriciteit?

In Nicaragua is het voltage 110. Je hebt een stekker met twee platte polen nodig.

Hoe kan ik bellen met het thuisfront?

Het meest eenvoudig om contact met het thuisfront te onderhouden is via facebook, mail, whatsapp, skype of een blog. 

Het landennummer van Nederland is 0031. Telefoneren naar Nederland is vrij duur, tenzij je een extra bundel koopt of belt via internet.  Niet overal in Nicaragua zul je bereik hebben. Verder is het aan te raden om de roaming op je telefoon uit te zetten.

Is er WIFI?

Je vindt op steeds meer plekken in Nicaragua gratis WIFI, zeker op toeristische locaties, zoals cafés, hotels, enz. Overigens is ook internetten zelf erg goedkoop. In afgelegen gebieden is geen WIFI.

Hoe betaal ik?

De munteenheid van Nicaragua is de córdoba, maar de dollar wordt ook geaccepteerd (liefst biljetten met kleine bedragen). Euro’s zijn veel minder gangbaar en zijn ongunstig om te wisselen. Voor de actuele koersen kun je kijken op www.wisselkoers.nl 
In de meeste grote plaatsen in Nicaragua kun je pinnen of met je creditcard betalen, maar contant geld heb je ook nodig. In kleine winkels, op de markt en in het openbaar vervoer kun je niet pinnen. Check bij je bank hoeveel je per dag kunt opnemen en zet voor vertrek je pas op ‘buitenland’.

Wat kost een maaltijd?

Je kunt in Nicaragua eten vanaf 3 dollar per maaltijd. Drankjes kosten 1 dollar.

Moet ik een fooi geven?

Het geven van een fooi in Nicaragua in eenvoudige restaurants is niet zo gebruikelijk. In de wat duurdere restaurants wordt automatisch 10 tot 15 procent fooi (propina) in rekening gebracht. Mensen die je een dienst bewijzen, zoals hotelpersoneel en gidsen, verwachten wel een fooi.

Hoe arm is het?

Hoewel het land Nicaragua er tegenwoordig een stuk beter voor staat dan 10 jaar geleden en veel voorzieningen zijn verbeterd, is de relatieve rijkdom slecht verdeeld. Er zijn nog steeds veel mensen arm. Zij wonen vaak met meerdere personen in kleine, eenvoudige huizen, hebben geen vaste baan en kunnen niet sparen. Sommigen sturen zelfs hun kinderen niet naar school, laat staan dat ze hun kinderen kunnen laten studeren. Arme mensen zijn echter niet zielig. Bereid je voor op bedelende kinderen en nieuwsgierige mensen, maar ook op bijzondere ontmoetingen met sterke persoonlijkheden. De meeste mensen proberen er, ondanks hun situatie, iets van te maken. Deel niet lukraak geld en spulletjes uit.

Welke taal spreekt men?

De officiële taal van Nicaragua is het Spaans. Als gevolg van de opkomst van het toerisme wordt steeds meer Engels gesproken, zeker door jongeren en gidsen. Bij de reis Meet the Locals wordt gezorgd voor een gids/tolk.

Welke religie hangt men aan?

Het merendeel van de mensen is katholiek, maar er zijn ook allerlei andere kerken actief in Nicaragua. De week voor Pasen (Semana Santa) en de tijd rond Kerstmis zijn veel mensen vrij.

Wat is er te vertellen over de cultuur?

De cultuur van het land kan geografisch worden onderverdeeld. Het westen van het land is gekoloniseerd door Spanje, de bewoners hier zijn voornamelijk mesties of Europees; de eerste taal is meestal Spaans. De oostelijk helft van het land was een Brits protectoraat. Het Engels domineert aan de Atlantische kust, hoewel op de scholen Spaans als officiële taal onderwezen wordt. De cultuur in Oost-Nicaragua lijkt meer op die van de Caribische landen, hoewel door recente immigratie het Spaans aan terrein wint.
Van de culturen die al aanwezig waren voor de Europeanen kwamen, wonen in het westen van het land nog kleine groepen die de oorspronkelijke Nahuatl taal spreken. In het oosten van het land spreken de Sumos en de Ramas nog steeds hun eigen taal.

Het land kent een sterke folklore en muzikale en religieuze tradities, voor het grootste deel gebaseerd op de Europese (Iberische) cultuur, maar verrijkt met Indiaans-Amerikaanse elementen. Nicaragua is historisch gezien een belangrijke bron van poëzie in de Spaanstalige wereld. De internationaal vermaarde dichter Rubén Darío uit de negentiende eeuw heeft in Léon gewoond. Hij stond bekend als de prins van de Spaans-Amerikaanse literatuur.

Wat is handig om mee te nemen?

Luchtige zomerkleding, kleding met lange mouwen en pijpen tegen de muggen, deet, een klamboe, touwtjes e.d. om je klamboe te kunnen bevestigen, een zaklamp, een reisstekker, een hoofddeksel, dun regenjack of paraplu, multifunctionele doek/sjaal, handreinigingsmiddel. Schoenen waar je goed op kunt lopen. Iets warmere kleding voor in de bergen.

Paspoort, ticket, pasje(s) van je zorg- en/of reisverzekering en het alarmnummer.

Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. pleisters, jodium/sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging bij diarree).
Geen scherpe voorwerpen en vloeistoffen in je handbagage doen!

Wat is de Stedenband?

De Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa is een in 1984 opgerichte stichting. De doelen van de stichting zijn: het geven van voorlichting over Nicaragua in Tilburg en het ondersteunen van projecten in Matagalpa om de situatie van de mensen daar te verbeteren. De belangrijkste aandachtsgebieden zijn onderwijs, economie en klimaat. Actuele projecten zijn: de verbetering van de kwaliteit van het basisonderwijs, de campagne Stop Kinderarbeid, het microkredietproject voor vrouwen en het kredietproject voor koffieboeren. Langer geleden is ook veel ondersteuning gegeven aan projecten ter verbetering van de moeder- en kindzorg. Het Moeder- en Kindcentrum in Matagalpa is daar een voorbeeld van.

De Stedenband is een vrijwilligersorganisatie die op part-time basis wordt ondersteund door een professioneel secretariaat.

Zie voor meer informatie ook www.tilburg-matagalpa.nl

Adressen ambassades

Ambassade van Nicaragua in Nederland
Eisenhowerlaan 112, 2517 KM Den Haag
T 070 322 50 63 
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nederlands consulaat in Nicaragua
In Managua: Del Club Terraza, 1/2 Cuadra al Norte
T +505 8787 9067
In Granada: Hotel Backpackers Inn, Esquina Calle Real Xalteva y Avenida Barricada
T +505 8787 9068
Voor beide locaties:
T +506 2296 1490 (voor noodgevallen)
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (voor het maken van een afspraak)

De Nederlandse ambassade zit tegenwoordig in Costa Rica en is bereikbaar via hetzelfde telefoonnummer. Het mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wist je dat

- Nicaragua in de top 10 van landen staat die volgens Lonely Planet een bezoek meer dan waard zijn?

- Nicaragua het enige land is waar zoetwaterhaaien voorkomen?

- Je vanaf de jongste vulkaan van Midden-Amerika (de Cerro Negro, ontstaan in 1850) al sandboardend kunt afdalen?

- Granada (sinds 1524) de oudste koloniale stad is op het Amerikaanse vasteland die nog op zijn oorspronkelijke locatie ligt?

- Het Meer van Nicaragua het op een na grootste meer van  is van Latijns-Amerika?